Pinsevekkelsen i Lund kan spores tilbake til 1908. Da kom den første dissenterpredikanten til Moi og holdt møter. Han hadde vært på Barratts møter i Kristiania. Det kom mye folk på møtene, og det ble selvfølgelig motstand mot dette nye. I løpet av de neste 3-4 årene besøkte flere predikanter kommunen vår. Det ble en del ståhei med avisskriverier og det hele ... Det toppet seg kanskje da en kvinnelig evangelist ca 1911 ble arrestert og forhørt av lensmannen. Lensmannen fant ikke noe galt i hennes lære, og hun ble umiddelbart løslatt igjen. Idet hun stod på trappen hos lensmannen etter forhøret, fikk hun en åpenbaring og et profetisk budskap: «Her på Moi skal det bli en fri Guds menighet.»
«Vennene», som pinsevennene ble kalt på den tiden, hadde ikke til hensikt å starte ny menighet. De ville heller fornye det eksisterende gudslivet i kommunen. Slik gikk det ikke. Mange ble ekskludert fra misjonsforeninger og bedehus, og det oppstod ganske fort egen organisert møtevirksomhet blant pinsevennene. De tidligste protokoller vi har i vårt arkiv er fra tidlig på 1920-tallet. Menigheten ble offisielt dannet som en dissentermenighet i 1942, som vi derfor bruker som vårt offisielle stiftelsesår, selv om menigheten er eldre.
I 1949 stod et nybygd- og selveid lokale ferdig. Menigheten hadde leid lokaler flere plasser fram til da. I tillegg var det vanlig med husmøter rundt i kommunen. Nåværende lokale stod ferdig i 1991.
Sion Moi har i alle år brukt mye ressurser på barne- og ungdomsarbeid. Navn på «flaggskipene» har endret seg. Ungdomsmusikken har blitt til Magma – Juniorarbeidet heter Alive – fritidsgruppa er Royal Rangers – leserbarn heter Tentro og bibelgrupper heter i dag cellegrupper. Noen navn består ennå: Søndagskolen, bønnemøte og menighetsmusikken bærer fortsatt sine opprinnelige navn. I takt med den demografiske endringen i befolkningen, har vi i dag også et stort seniorarbeid og arbeid blant flyktninger og asylsøkere.
Høy «misjonsfaktor» har preget Pinsebevegelsen siden oppstarten, det samme gjelder for Sion Moi. Vi har sendt ut misjonærer og støttet misjonærer helt fra oppstarten for over 100 år siden. I dag er alt vårt misjonsarbeid rettet mot regioner og områder der det bor mennesker som ikke har hørt fortellingen om Jesus (de «unådde»). Alt vårt misjonsarbeid drives gjennom lokale pastorer og evangelister som kjenner språk og kultur i de aktuelle land. Misjon ved bruk av internett og sosiale medier på lokale språk utgjør en vesentlig del av dette arbeidet.
Våre forstandere og pastorer siden offisiell stiftelse i 1942 har vært:
Øystein Woxeng
Trygve Mikkelsen
Rudolf Ramslien
Bjarne Kjørberg
Ola Holum
Bjarne Kjørberg
Øyvind Hamre
Johannes Engeli
Andreas Aksnes
Ottar Hanssen
Jon Erling Henriksen
Bjarne Magnar Stensheim
Vivi og Arne Olav Østrem
Stein Moen (nåværende hovedpastor)
Miriam Skille (nåværende familiepastor)
Ønsker du å lese mer om vår historie, kan du laste ned vårt jubileumshefte fra 75 års jubileet i 2017 her: (KOMMER)